Take the 2-minute tour ×
TeX - LaTeX Stack Exchange is a question and answer site for users of TeX, LaTeX, ConTeXt, and related typesetting systems. It's 100% free, no registration required.

I installed Gotham font by copying otf files to /Library/Fonts/Gotham. Although Font Book cannot show the installed Gotham font properly (characters are borken), but Font Validation was fine, and it was usable in MS Word. However, if I try to use it with XeTeX as below

\documentclass{article}
\usepackage{xltxtra}
\usepackage{fontspec}
\setmainfont[ExternalLocation,Ligatures=TeX]{Gotham-Book}
\begin{document}
All human beings are born free and equal in dignity and rights.
\end{document}

I got "font-not-found" saying

Latex Error: ./xetex_test.tex:4 Font EU1/Gotham-Book(0)/m/n/10=[Gotham-Book]/ICU:mapping=tex-text; at 10.0pt not loadable: Metric (TFM) file or installed font not found.

But if I check it with fc-list, I got

$ fc-list | grep "Gotham"
/Library/Fonts/Gotham/Gotham-MediumItalic.otf: Gotham,Gotham Medium:style=Medium Italic,Italic
/Library/Fonts/Gotham/Gotham-BookItalic.otf: Gotham,Gotham Book:style=Book Italic,Italic
/Library/Fonts/Gotham/Gotham-Light.otf: Gotham,Gotham Light:style=Light,Regular
/Library/Fonts/Gotham/Gotham-Bold.otf: Gotham,Gotham Bold:style=Bold,Regular
/Library/Fonts/Gotham/Gotham-Book.otf: Gotham,Gotham Book:style=Book,Regular
/Library/Fonts/Gotham/Gotham-Medium.otf: Gotham,Gotham Medium:style=Medium,Regular
/Library/Fonts/Gotham/Gotham-LightItalic.otf: Gotham,Gotham Light:style=Light Italic,Italic
/Library/Fonts/Gotham/Gotham-BoldItalic.otf: Gotham,Gotham Bold:style=Bold Italic,Italic

, so it seems Gotham fonts are usable. I'm not sure why I got the font problem since the same installation process worked fine on Mac OS X 10.6. I'd appreciate any advice to resolve the problem.


update1:

I got the following error message when I run "xelatex"

) (/opt/local/share/texmf-texlive-dist/tex/latex/metalogo/metalogo.sty))kpathsea: Invalid fontname `[Gotham-Book]/ICU', contains '['

I guess the problem has something to do with having the extra brackets in the fontname (no idea how the brackets are inserted to the fontname). Should I take a look at fonts.conf?


update2:

I tried without "ExternalLocation" and it worked fine. Thank you all for the help!

share|improve this question
1  
Welcome to TeX.sx! –  hpesoj626 Apr 1 '13 at 1:42
    
Did you try with Gotham Book (without the dash)? And why do you need ExternalLocation? As the Manual says, it's for "fonts that aren't installed in the system", which doesn't seem to be your case. –  NVaughan Apr 1 '13 at 2:28
    
You did not mention this: Did you update the font-cache? –  Speravir Apr 1 '13 at 2:31
    
1. I tried "Gotham Book" without dash, but it didn't work. 2. I run "fc-cache" beforehand. –  user28255 Apr 1 '13 at 2:57
3  
FontConfig is not used by XeTeX on Mac, so fc-cache and other fc-* tools have no relation. You need to use the font name as you see in FontBook, and without ExternalLocation as it should not be used with system installed fonts. –  Khaled Hosny Apr 1 '13 at 3:18
show 6 more comments

1 Answer 1

ExternalLocation is used to load fonts by file name without the need to install them system-wide, but since that is not the case here you shouldn’t use it. You need to use the font name as is shown in FontBook, and that is most likely is just Gotham.

FontConfig is not used by XeTeX on Mac, so the output of fc-list or other fc-* tools has no relation to whether XeTeX will find the font or not.

share|improve this answer
add comment

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.