Take the 2-minute tour ×
TeX - LaTeX Stack Exchange is a question and answer site for users of TeX, LaTeX, ConTeXt, and related typesetting systems. It's 100% free, no registration required.

I am using TexMaker 4.0 on a Windows 7 (64bit) machine, with MiKTeX v2.9, and I am trying to compile this template (with no modifications) with XeLaTeX using the instructions contained in the first answer here.

It hangs when I attempt to run the custom user command xelatex % (% is the name of the current file). The last few lines of the log file before it hangs are the following:

.................................................
.................................................
. LaTeX info: "xparse/define-command"
. 
. Defining document command \newfontfeature with arg. spec. 'mm' on line 118.
.........................

Running xelatex file in the console yields the following output:

* Redefining document command \oldstylenums with arg. spec. 'm' on line 107.
*************************************************
) ("C:\Program Files (x86)\MiKTeX 2.9\tex\latex\fontspec\fontspec-xetex.sty"
("C:\Program Files (x86)\MiKTeX 2.9\tex\latex\base\fontenc.sty"
("C:\Program Files (x86)\MiKTeX 2.9\tex\latex\euenc\eu1enc.def")
("C:\Program Files (x86)\MiKTeX 2.9\tex\latex\euenc\eu1lmr.fd"))
("C:\Program Files (x86)\MiKTeX 2.9\tex\xelatex\xunicode\xunicode.sty"
("C:\Program Files (x86)\MiKTeX 2.9\tex\latex\tipa\t3enc.def"
("C:\Program Files (x86)\MiKTeX 2.9\tex\latex\euenc\eu1lmss.fd"))
("C:\Program Files (x86)\MiKTeX 2.9\tex\latex\graphics\graphicx.sty"
("C:\Program Files (x86)\MiKTeX 2.9\tex\latex\graphics\graphics.sty"
("C:\Program Files (x86)\MiKTeX 2.9\tex\latex\graphics\trig.sty")
("C:\Program Files (x86)\MiKTeX 2.9\tex\latex\00miktex\graphics.cfg"))))
("C:\Program Files (x86)\MiKTeX 2.9\tex\latex\fontspec\fontspec.cfg"
! Undefined control sequence.
<argument> \c_keys_code_root_tl
                                fontspec/Ligatures/Historical
l.8 ...tureoption{Ligatures}{Historic}{Historical}

?
share|improve this question
    
It probably doesn't hang but is looking for a font (e.g. Hoefler Text normally doesn't exist on windows). Be patient and wait for the error message. –  Ulrike Fischer Apr 19 '13 at 7:43
1  
Welcome to TeX.SX. –  Claudio Fiandrino Apr 19 '13 at 7:44
    
I have left it running for over half an hour and still it does not appear to be doing anything - no new lines have been added to the log. I am pretty confident it is in some sort of loop, or encountered a barrier it cannot get past. –  Dr.Seuss Apr 19 '13 at 8:11
    
Can you tell what TeX distribution you're running? Try updating it to the most recent version of all packages. –  egreg Apr 19 '13 at 8:25
    
Installing the fonts 'Hoefler', 'Andale' and 'Zapfino' (already had 'Gill Sans') has not affected the line the log stops on. –  Dr.Seuss Apr 19 '13 at 9:05
show 2 more comments

1 Answer

The error message about \c_keys_code_root_tl indicates that your fontspec version is outdated. Run the update manager (in admin mode if you have a multi user installation as your fontspec resides in the main root).

share|improve this answer
add comment

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.