Take the 2-minute tour ×
TeX - LaTeX Stack Exchange is a question and answer site for users of TeX, LaTeX, ConTeXt, and related typesetting systems. It's 100% free, no registration required.

I updated my TeXLive yesterday and thmtools is being problematic...

Running pdflatex on the following minimal example

\documentclass{article}
\usepackage{thmtools}
\begin{document}
Hello
\end{document}

is resulting in

(/opt/TeX/2011/texmf-dist/tex/latex/base/article.cls
Document Class: article 2007/10/19 v1.4h Standard LaTeX document class
(/opt/TeX/2011/texmf-dist/tex/latex/base/size10.clo))
(/opt/TeX/2011/texmf-dist/tex/latex/thmtools/thmtools.sty
(/opt/TeX/2011/texmf-dist/tex/latex/thmtools/thm-patch.sty
(/opt/TeX/2011/texmf-dist/tex/latex/thmtools/parseargs.sty))
(/opt/TeX/2011/texmf-dist/tex/latex/thmtools/thm-kv.sty
(/opt/TeX/2011/texmf-dist/tex/latex/graphics/keyval.sty)
(/opt/TeX/2011/texmf-dist/tex/generic/oberdiek/kvsetkeys.sty
(/opt/TeX/2011/texmf-dist/tex/generic/oberdiek/infwarerr.sty)
(/opt/TeX/2011/texmf-dist/tex/generic/oberdiek/etexcmds.sty
(/opt/TeX/2011/texmf-dist/tex/generic/oberdiek/ifluatex.sty)))

! LaTeX Error: Missing \begin{document}.

See the LaTeX manual or LaTeX Companion for explanation.
Type  H <return>  for immediate help.
 ...                                              

l.277     \ifthmt@isnumbered\else *
                                   \fi
? 

The particular file where this happens, tex/latex/thmtools/thm-kv.sty, has not changed (and I had no problem with the package a couple of days ago!), so something else is causing the error. I have no idea how to chase it, though.

Ideas?

share|improve this question
1  
I can be of no more help than to say that I can reproduce the problem with updated TeX Live in Ubuntu. –  rvf0068 May 4 '12 at 2:34
    
I run MacTeX2011, and I can confirm that I can't compile your MWE either since running the latest package update, during which the entire oberdiek suite of packages was updated. Running tlmgr restore to revert to the previous version of the oberdiek suite restores the ability to compile your MWE. This strongly suggests that one or more of the packages of the oberdiek suite are causing the problem you're encountering. Judging from the .log file, the list of "suspect" packages comprises kvsetkeys, infwarerr, and etexcmds. –  Mico May 4 '12 at 2:34
1  
I'll take a look this evening. I've had advance warning that a new release of kvsetkeys would break thmtools (yet again), apparently that has been released now. Until then, the workaround is to revert to the previous version of kvsetkeys. –  Ulrich Schwarz May 4 '12 at 4:08
add comment

1 Answer

up vote 3 down vote accepted

Should be fixed in v63 available here. Unless something major crops up, this version will go to CTAN early next week. (Testrunning it is much appreciated.)

share|improve this answer
add comment

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.