Take the 2-minute tour ×
TeX - LaTeX Stack Exchange is a question and answer site for users of TeX, LaTeX, ConTeXt, and related typesetting systems. It's 100% free, no registration required.

Since I updated to TexLive2012 yesterday, I can't get ant colored markers in my legend. Where as first I could put the following in the \addlegendentry options, it now won't work. [{draw=blue,fill=blue!30!white}] Now it will make a box around my text with the color described. Do I create the legend in a wrong way or is something else going wrong?

This is the code I'm using:

\documentclass{article}
\usepackage{pgfplots}

\begin{document}

\begin{tikzpicture}
\begin{axis}
[title=\textit{ D - $VMG_{up}$}, xlabel=\textit{$VMG_{up}$ [kn]}, ylabel=\textit{D [m]}, legend style={cells={anchor=west},legend pos=outer north east},minor tick num=1]

\addplot[scatter,only marks, mark=*,mark size=1.5,scatter/use mapped color=
{draw=blue,fill=blue!30!white}]coordinates{
(1.9,   5.4)
(2.1,   5.75)
(2.5,   6.14)
(1.95,  5.6)
(2,     5.28)
(2.1,   5.4)
(1.9,   4.89)
(2.19,  4.94)
(2.36,  5.3)
};

\addlegendentry{$C_n$}

\end{axis}
\end{tikzpicture}

\end{document}

I've only put in a few coordinates. Normally I'm importing them from a .dat file.

Also I am not an experienced user, so it may be just a silly question.

share|improve this question
    
Welcome to TeX.sx! Usually, we don't put a greeting or a "thank you" in our posts. While this might seem strange at first, it is not a sign of lack of politeness, but rather part of our trying to keep everything very concise. Upvoting is the preferred way here to say "thank you" to users who helped you. –  Kurt Nov 1 '12 at 11:59
3  
Welcome here! Something which does no longer work after an update is never a "silly question"... do you have any compiled TeX files which have been compiled with your old installation? The .log file contains the version number of pgfplots. And: could you provide the version number of pgfplots after the update (also in the .log file, search for the first occurrence of pgfplots) –  Christian Feuersänger Nov 1 '12 at 12:01
    
The log file says I am using 'pgfplots 2011/12/29 v1.5.1'. Previoudly it was the 1.3 version. Should delete every file except the .tex and compile again? –  Sander van der Horst Nov 1 '12 at 12:49

1 Answer 1

I found the commit which caused the regression. However, I have the vague impression that the current behavior is the one which matches the documentation (which claims that options after \addlegendentry[...] apply to the TEXT, not to the image). In other words: it might have been a bug that it affected the image at all...

I will think about it.

In the meantime, I think that you would benefit from the following course of action:

  1. do not use scatter plots if all your plot marks look the same. The scatter plot is a special "Scatter plot", namely one in which each mark has its individual look (like a color). The only marks style is completely sufficient for your needs.

  2. use mark options={draw=blue,fill=blue!30!white} instead of scatter/use mapped color. The mark options are applied anyway, and they will be communicated to legend automatically.

share|improve this answer

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.