15

It looks like the end-of-proof symbol is misaligned if multline* and \qedhere are used. Or am I just using them wrong?

\documentclass{article}
\usepackage{amsthm,amsmath}
\begin{document}
\begin{proof}
 Only words here.
\end{proof}
\begin{proof}
 \begin{equation*}
  A=form(u)la. \qedhere
 \end{equation*}
\end{proof}
\begin{proof}
 \begin{multline*}
  A=form(u)la.\\ with/many*lines \qedhere
 \end{multline*}
\end{proof}
\end{document}

enter image description here

Is there a way to fix this?

1
  • 2
    this is definitely a known issue, but you have turned up a previously unknown problem as well -- with equation* a spurious warning is issued. that has been added to our list. Mar 12, 2013 at 12:53

2 Answers 2

9

This seems to be a known issue; the log file for your example contains the following.

Package amsthm Warning: The \qedhere command may not work correctly here on input line 15.

I'm not aware of a fix, but there are others here who know much more about ams packages than I do. A workaround is

\tag*{$\qed$}

in place of \qedhere.

3
  • 1
    I checked, and I get that warning once for line 9 (where the \qedhere inside the equation* is) and twice for line 15 (where the one inside multline* is). Strange. Anyway, thanks for pointing this out; I use kile, and it did not display the warning for some reason. Mar 12, 2013 at 10:31
  • 4
    this workaround will do the right thing only when equation numbers are positioned on the right. also, it's necessary to suppress the non-"here" box with \renewcommand{\qedsymbol}{}; since a proof is a local group, this definition will not persist after \end{proof}. Mar 12, 2013 at 13:02
  • @barbarabeeton Another workaround is to "guess" the correct shift and do \let\myqedsymbol\qedsymbol \def\qedsymbol{\myqedsymbol\hspace*{-10pt}} \qedhere inside minipage*. It's a dirty solution, but it works; one just have to make sure that the output is correct.
    – yo'
    Jan 26, 2015 at 21:05
1

As mentioned in this answer and this one, amsthm should be loaded after `amsmath. I just tried by replacing

\usepackage{amsthm,amsmath} 

by

\usepackage{amsmath,amsthm} 

and it worked fine.

1
  • Thanks for the suggestion! On my machine, changing the order of the two packages results in the last tombstone being a little too far on the left, rather than on the right. So this change does something, but it does not fix the issue. Oct 25, 2020 at 18:28

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.