7

I have a Beamer presentation with note pages, in which everything renders just fine with pdflatex.

However, when the file is compiled using xelatex (I need to use fontspec), texts in frames after a note page are not visible -- they are rendered in white colour. This problem is reproducible when using Beamer v3.33.

%% Compile with xelatex
\documentclass[handout]{beamer}

\mode<handout>
{
\setbeameroption{show notes}
\RequirePackage{pgfpages}
\pgfpagesuselayout{2 on 1}[a4paper,border shrink=5mm]
}

\begin{document}
\begin{frame}
A test, A test!
\note{ }
\end{frame}    

\begin{frame}
This text does not appear!
\note{ }
\end{frame}
\end{document}

While this problem can be solved by compiling with lualatex, I'm wondering if there's any thing one can do to make it work for xelatex?

6
  • 1
    This seems to be related to the problem described in tex.stackexchange.com/questions/188174/… and discussed in tug.org/mailman/htdig/xetex/2014-June/025326.html Commented Nov 20, 2014 at 7:51
  • Try adding the fragile option as such \begin{frame}[fragile] ... \end{frame}.
    – Jesse
    Commented Nov 20, 2014 at 9:47
  • @ThomasF.Sturm Thanks for the links. Looks like it's something to do with the drivers.
    – imnothere
    Commented Nov 20, 2014 at 10:15
  • @Jesse Nope, doesn't work.
    – imnothere
    Commented Nov 20, 2014 at 10:17
  • Thanks, I verified your invisible page on my side, added fragile then the invisible page becomes visible. But later on, I disabled the fragile option, the visible page is still there. Sorry, my bad. Should have tested more before commenting.
    – Jesse
    Commented Nov 20, 2014 at 10:41

1 Answer 1

3

As a workaround, one can reset to normal colour at the begin of every frame:

%% Compile with xelatex
\documentclass[handout]{beamer}

\mode<handout>
{
    \setbeameroption{show notes}
    \RequirePackage{pgfpages}
    \pgfpagesuselayout{2 on 1}[a4paper,border shrink=5mm]
}

\makeatletter 
\def\beamer@framenotesbegin{% at beginning of slide
    \usebeamercolor[fg]{normal text}
    \gdef\beamer@noteitems{}% 
    \gdef\beamer@notes{}% 
}
\makeatother

\begin{document}
    \begin{frame}
        A test, A test!
        \note{ }
    \end{frame}    

    \begin{frame}
        This text does not appear!
        \note{ }
    \end{frame}
\end{document}

enter image description here

1
  • It worked for me.
    – FazeL
    Commented Sep 20, 2019 at 8:48

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged .