5

The following minimial example produces a correct output on an older miktex system (using lualatex) ie. the figure which doesn't fit into the last frame on page 1 flows into the first frame on page 2. On a new version of miktex there is a problem, the figure flows into the dynamic header frame and completely messes up the page. I was wondering if anybody had a quick solution to this.

\documentclass[11pt,a4paper]{article}
\usepackage[margin=1cm,landscape]{geometry}
\usepackage{fontspec}
\usepackage[draft]{flowfram}
\ffvadjustfalse
\setlength{\columnsep}{1cm}
\makedfheaderfooter
\Ncolumn{3}

\usepackage{lipsum}

\setdynamiccontents*{header}{Test}
\begin{document}

\lipsum[1-8]

XXX

\begin{figure}
\fbox{\begin{minipage}{0.3\textwidth}\lipsum[1]\end{minipage}}
\end{figure}

YYY

\lipsum[1-3]

\end{document}

I would really like to be able to use the new system since a bug in using autofakeslant in lualatex has been solved there.

The old system has:

This is LuaTeX, Version beta-0.76.0-2013062821 (rev 4627)  (format=lualatex 2014.1.3)  11 FEB 2016 13:00
Package: fontspec 2014/06/21 v2.4a Font selection for XeLaTeX and LuaLaTeX
Package: fontspec-patches 2014/06/21 v2.4a Font selection for XeLaTeX and LuaLaT
Package: fontspec-luatex 2014/06/21 v2.4a Font selection for XeLaTeX and LuaLaTe
Package: flowfram 2014/09/30 v1.17 (NLCT)

But the new system has:

This is LuaTeX, Version beta-0.80.0 (MiKTeX 2.9 64-bit) (rev 5238)  (format=lualatex 2015.12.23)  11 FEB 2016 11:21
Package: fontspec 2015/09/24 v2.4e Font selection for XeLaTeX and LuaLaTeX
Package: fontspec-patches 2015/09/24 v2.4e Font selection for XeLaTeX and LuaLaT
Package: fontspec-luatex 2015/09/24 v2.4e Font selection for XeLaTeX and LuaLaTe
Package: flowfram 2014/09/30 v1.17 (NLCT)

New:

Old:

6
  • On page 2, using texlive I see this is that what you see? Feb 11 '16 at 14:48
  • Yes, this is exactly what I see in the incorrect output from the new system. In the old system it looks like this and that is what I would like to get. Feb 11 '16 at 15:17
  • 1
    @DavidCarlisle It is neither miktex (texlive 2015 has the same problem) nor lualatex (pdflatex shows it too). In texlive 2014 it works, but if one add \usepackage{fixltx2e} then it breaks. So some of the changes added to the format are responsable ... Feb 11 '16 at 16:02
  • @UlrikeFischer ooh interesting. I wonder who I could blame for that :( Got to dash will look later if no one else answered Feb 11 '16 at 16:03
  • @DavidCarlisle: It is the change in the \@startdblcolumn definition. And you could blame Nicola ;-). After all flowframe redefines \@outputdblcol. Feb 11 '16 at 16:14
4

I think you just need this:

% you probably don't need this \RequirePackage{luatex85}

\documentclass[11pt,a4paper]{article}
\usepackage[margin=1cm,landscape]{geometry}
\usepackage{fontspec}
\usepackage[draft]{flowfram}

% 1sp makes a lot of difference
\makeatletter
\g@addto@macro\@dblfloatplacement{\def\f@depth{1sp}}
\makeatother


\ffvadjustfalse
\setlength{\columnsep}{1cm}
\makedfheaderfooter
\Ncolumn{3}

\usepackage{lipsum}

\setdynamiccontents*{header}{Test}

\begin{document}
\show\colon

\lipsum[1-8]

XXX

\begin{figure}
\fbox{\begin{minipage}{0.3\textwidth}\lipsum[1]\end{minipage}}
\end{figure}

YYY

\lipsum[1-3]

\end{document}
2
  • Thank you very much for this suggestion. Following Ulrike Fischer's comment, I saw as a potential strategy to restore the 1996 definition of \@startdblcolumn but this looks much nicer. I am away from the computer where I am testing the new system so I will confirm tomorrow whether it solves my problem. Feb 11 '16 at 21:47
  • Thank you, that was indeed 5.36 nanometers with magical properties. Feb 12 '16 at 9:34

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.