1

I've just installed basic Miktex 2.9.6236-64 bits, on a windows 10 professional 64 operating system. I use WinEdt to edit .tex files and to compile to latex, but when I do it I get this error: "Sorry, but latex.exe did not suceed" and a message to look for latex.log which is this:

2017-03-13 13:33:48,283+0100 INFO  latex - running 'initexmf --quiet --update-fndb' to refresh the file name database
2017-03-13 13:33:51,033+0100 FATAL latex - GUI framework cannot be initialized.
2017-03-13 13:33:51,033+0100 FATAL latex - Info: 
2017-03-13 13:33:51,033+0100 FATAL latex - Source: Libraries\MiKTeX\UI\Qt\mikuiqt.cpp
2017-03-13 13:33:51,033+0100 FATAL latex - Line: 45

I've refreshed fndb and update files and tried again but now log file is:

2017-03-13 13:33:48,283+0100 INFO  latex - running 'initexmf --quiet --update-fndb' to refresh the file name database
2017-03-13 13:33:51,033+0100 FATAL latex - GUI framework cannot be initialized.
2017-03-13 13:33:51,033+0100 FATAL latex - Info: 
2017-03-13 13:33:51,033+0100 FATAL latex - Source: Libraries\MiKTeX\UI\Qt\mikuiqt.cpp
2017-03-13 13:33:51,033+0100 FATAL latex - Line: 45
2017-03-13 13:40:56,895+0100 INFO  latex - running 'initexmf --quiet --update-fndb' to refresh the file name database
2017-03-13 13:40:57,114+0100 FATAL latex - The executed process did not succeed.
2017-03-13 13:40:57,114+0100 FATAL latex - Info: fileName="C:\Program Files\MiKTeX 2.9\miktex\bin\x64\initexmf.exe", arguments="--quiet --update-fndb", exitCode="1"
2017-03-13 13:40:57,114+0100 FATAL latex - Source: Libraries\MiKTeX\Core\Process\Process.cpp
2017-03-13 13:40:57,114+0100 FATAL latex - Line: 159
2017-03-13 13:42:57,235+0100 FATAL latex - GUI framework cannot be initialized.
2017-03-13 13:42:57,235+0100 FATAL latex - Info: 
2017-03-13 13:42:57,235+0100 FATAL latex - Source: Libraries\MiKTeX\UI\Qt\mikuiqt.cpp
2017-03-13 13:42:57,235+0100 FATAL latex - Line: 45

but still no work. What's the problem? On windows 7 prof 64 bits it worked well. Some help please?

More info: With this basic tex file

\documentclass [a4paper]{article}
\usepackage{color}       
\usepackage{epsfig}
\usepackage{eurosym}

\newcount\problemes
\problemes=0
\def\probl{\global\advance\problemes by 1  % \setcounter{punts}{0} \vskip 2ex
\noindent{\bf \the\problemes) }}

\definecolor{verdpxo}{rgb}{.6,1,.4}     % green
\definecolor{grocpastel}{rgb}{1,1,.4}   % yellow

\begin{document}

\vspace{1cm}

\probl Simplify $3\root 4 \of{243}-2\root 4 \of{1875}+5\root 4 \of{768}-4\root 4 \of{3}$

\hfill{\small\sl (algebra)}

\

\probl Product of $x^3-3x^2+3x-1$ i $x^4-4x^3+6x^2-4x+1$

\hfill{\small\sl (polynomial)}

\probl Resolve
$\left\{
\begin{array}{cl}
-x^2-4x+5 & \geq 0  \\
3x+3 & < 0
\end{array}
\right.
$

\hfill{\small\sl (inequalities)}
\end{document}

It works well. I can generate a dvi file and print it. But if I add this package

\usepackage{multirow} (or \usepackage{colortbl} or \usepackage[latin1]{inputenc})

it fails and get latex.exe did not suceed.

It seems it's unable to compile new packages. Need help.

  • 1
    Could you provide us with a minimal, failing version the document you are trying to compile? Otherwise we cannot help you find the mistake. – Timm Mar 13 '17 at 12:59
  • 3
    @Timm the document is unlikely to be relevant to the problem (it is failing to build the format, so you'd get the same error for every document) – David Carlisle Mar 13 '17 at 13:00
  • 5
    "GUI framework cannot be initialized" normally means that miktex is trying to start the on-the-fly installation dialog and something is blocking it. At first make sure that everything is really up-to-date (tex.stackexchange.com/questions/108447/…) and if the problem persists compile on a command line so get a better error message about the missing package. – Ulrike Fischer Mar 13 '17 at 14:01
  • Welcome to TeX.SX! You can have a look at our starter guide to familiarize yourself further with our format. – Martin Schröder Mar 13 '17 at 18:24
  • WinEdt versions earlier than 10.0 had this problem. Try upgrading to the latest version of WinEdt. – Arzigoglu Mar 14 '17 at 11:04
1

There was a bug (I think) in WinEdt versions earlier than 10.0.

This is an excerpt of WinEdt 10.0 Build 20160317 changelog:

A problem with MiKTeX's "Install Packages on Demand" functionality when running console applications inside WinEdt console has been fixed (regardless of whether the packages are installed on user or system level with UAC and regardless of MiKTeX asking for conformation or not). It turns out that MiKTeX's accessories (except TeXify) cannot initiate download and installation of missing packages with any kind of prompt if the process was created within invisible (hidden) console Window (it is not clear why: a bug in MiKTeX). However, the way around this problem is NOT to create (and then hide) an external console Window at all. Simple enough, once you find out what exactly is the matter...

Simply upgrade to the latest version of WinEdt (now 10.2 Build 20170413) and the problem will be away.

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.