2

when compiling my project I get errors related to the l3experimental package.

From the log file:

("C:\Program Files\MiKTeX 2.9\tex\latex\l3experimental\l3str\l3tl-build.sty"
Package: l3tl-build 2015/07/28 v5700 L3 Experimental token list construction


!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
!
! LaTeX error: "kernel/command-already-defined"
! 
! Control sequence \l__tl_build_start_index_int already defined.
! 
! See the LaTeX3 documentation for further information.
! 
! For immediate help type H <return>.
!...............................................  

l.65 \int_new:N \l__tl_build_start_index_int

|'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
| This is a coding error.
| 
| LaTeX has been asked to create a new control sequence
| '\l__tl_build_start_index_int' but this name has already been used
| elsewhere.
| 
| The current meaning is:
|   \count126
|...............................................

\l__tl_build_start_index_int=\count305

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
!
! LaTeX error: "kernel/command-already-defined"
! 
! Control sequence \l__tl_build_index_int already defined.
! 
! See the LaTeX3 documentation for further information.
! 
! For immediate help type H <return>.
!...............................................  

l.66 \int_new:N \l__tl_build_index_int

|'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
| This is a coding error.
| 
| LaTeX has been asked to create a new control sequence
| '\l__tl_build_index_int' but this name has already been used elsewhere.
| 
| The current meaning is:
|   \count127
|...............................................

\l__tl_build_index_int=\count306

and the same with a lot of other control sequences. I am working on a min example where the error occurs. Thanks!

  • 1
    Welcome to TeX.SX! Please help us help you and add a minimal working example (MWE) that illustrates your problem. Reproducing the problem and finding out what the issue is will be much easier when we see compilable code, starting with \documentclass{...} and ending with \end{document}. – ebosi Jul 13 '17 at 9:44
  • 1
    I can't check with my install right now, but l3tl-build 2015/07/28 was a bit older than what I could find on the web. So maybe an update can help (make sure to update all packages!). If that does not help, we probably need to see an MWE. – moewe Jul 13 '17 at 10:14
  • Mhhh, it seems the package was removed from l3experimental. Not sure if it (or its functionality) moved elsewhere. I guess your best bet is a full update of all packages involved. If the functionality has moved then other packages should call the new commands, if things were removed they should refrain from calling anything. – moewe Jul 14 '17 at 8:27
  • The l3tl-build package was moved to the kernel. Normally there is a transition period where the package just produces a warning, but here we made a mistake in the markup which means the file l3tl-build.sty is not generated at all. Your installation has a stray file l3tl-build.sty. A very short-term solution is to put an empty file l3tl-build.sty in the directory of your TeX file. – Bruno Le Floch Jul 15 '17 at 23:08
  • Fixed in the latest sources on Github. github.com/latex3/latex3 Should make it to CTAN in a few days. – Bruno Le Floch Jul 16 '17 at 3:49
2

The l3tl-build package was moved to the kernel. Normally there is a transition period where the package just produces a warning, but we had not done that for this case (somewhat by mistake). There is a good reason why l3tl-build was removed with no transition: it provides no user function!

Anyways, it's always better to have clearer error messages so now we generate a transitional l3tl-build.sty that produces an error.

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.