2

When compiling this minimal TeX file with lualatex --shell-escape test.tex I get an initial shell error (that is output to stderr), sh: all: command not found (check in the 7th line).

The error doesn't occur when not using --shell-escape or when using pdflatex --shell-escape.

Is this pointing to some problem with LuaLaTeX? Is there a workaround for this?

I am using TeXLive 2017 from Fedora 28.

$ lualatex -shell-escape test.tex
This is LuaTeX, Version 1.0.4 (TeX Live 2017) 
 system commands enabled.
(./test.tex
LaTeX2e <2017-04-15>
(using write cache: /home/user/.texlive2017/texmf-var/luatex-cache/generic)(
using read cache: /usr/share/texlive/texmf-var/luatex-cache/generic /home/user
/.texlive2017/texmf-var/luatex-cache/generic)sh: all: command not found

luaotfload | main : initialization completed in 0.117 seconds
Babel <3.9r> and hyphenation patterns for 1 language(s) loaded.
(/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/latex/base/article.cls
Document Class: article 2014/09/29 v1.4h Standard LaTeX document class
(/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/latex/base/size10.clo(load luc: /home/user
/.texlive2017/texmf-var/luatex-cache/generic/fonts/otl/lmroman10-regular.luc))
) (./test.aux) [1{/usr/share/texlive/texmf-dist/fonts/map/pdftex/updmap/pdftex.
map}] (./test.aux))
 353 words of node memory still in use:
   2 hlist, 1 vlist, 1 rule, 2 glue, 3 attribute, 45 glue_spec, 3 attribute_lis
t, 1 write nodes
   avail lists: 1:1,2:15,3:2,4:1,5:21,6:5,7:12,8:1,9:6
</usr/share/texlive/texmf-dist/fonts/opentype/public/lm/lmroman10-regular.otf>
Output written on test.pdf (1 page, 2522 bytes).
Transcript written on test.log.

test.tex:

\documentclass{article}
\title{title}
\author{auth}
\begin{document}
aaa
\end{document}
| improve this question | | | | |
  • 1
    This thread reports the same problem: tug.org/pipermail/tex-live/2017-April/039886.html (in particular this message tug.org/pipermail/tex-live/2017-April/039890.html). Apparently this is a bug which has been fixed long ago, so your distribution is outdated. – Henri Menke Sep 9 '18 at 23:30
  • 1
    This is the commit which should have fixed it: github.com/TeX-Live/luatex/commit/… – Henri Menke Sep 9 '18 at 23:36
  • 1
    I checked pkgs.org/download/texlive-luatex-bin and it looks like Fedora 28 is shipping a pretest version LuaTeX, either svn41091 (TeX Live 2016 pretest) in “Fedora 28” or 20170520 (TeX Live 2017 pretest) in “Fedora 28 Updates”. – Henri Menke Sep 9 '18 at 23:57
  • 4
    I'm voting to close this question as off-topic because this bug never made it into a release version of TeX Live and has long been fixed. The underlying issue is that Fedora ships outdated binaries from buggy TeX Live pretest versions. – Henri Menke Sep 9 '18 at 23:58
  • 1
    I also found a way to reproduce the issue using the Fedora 28 Docker container: docker run -it --rm fedora:28 /bin/bash -c "dnf -y install texlive-latex; echo '\csname @@end\endcsname' > test.tex; lualatex --shell-escape test.tex" The package version claims to be 20170520 (which should have the bug fixed) but when I run the example, the LaTeX format reports 2017-04-15 (which does not have the bug fixed). So it seems that on top of shipping outdated pretest versions, they can't even get the timestamps right. – Henri Menke Sep 10 '18 at 0:19