1

This is a followup of my question here and uses the same setup.

MWE (test.tex):

\documentclass[dvips]{beamer}

\usepackage{pstricks}
\psset{unit=1mm}

\begin{document}

\begin{frame}\frametitle{Test}
line 1

line 2

\begin{figure}[h]
\begin{center}
\pspicture(0,0)(60,60)
\psframe(0,0)(60,60)
\endpspicture
\end{center}
\caption{Figure}
\end{figure}

line 3

\end{frame}
\end{document}

Workflow:

latex test
dvips -P pdf test
ps2pdf test.ps

Running this with Tex Live 2018 gives a wrong slide size. The problem seems to be in running dvips. Under Tex Live, the header in the postscript file is

%!PS-Adobe-2.0
%%Creator: dvips(k) 5.998 Copyright 2018 Radical Eye Software
%%Title: test.dvi
%%CreationDate: Wed Mar 13 00:35:25 2019
%%Pages: 1
%%PageOrder: Ascend
%%Orientation: Landscape
%%BoundingBox: 0 0 273 363
%%DocumentFonts: CMSS12 CMSS10
%%EndComments
%DVIPSWebPage: (www.radicaleye.com)
%DVIPSCommandLine: dvips -P pdf test

Running dvips under MiKTeX gives the correct slide size:

%!PS-Adobe-2.0
%%Creator: dvips(k) 5.998 Copyright 2018 Radical Eye Software
%%Title: test.dvi
%%CreationDate: Wed Mar 13 00:34:23 2019
%%Pages: 1
%%PageOrder: Ascend
%%BoundingBox: 0 0 363 273
%%DocumentFonts: CMSS12 CMSS10
%%EndComments
%DVIPSWebPage: (www.radicaleye.com)
%DVIPSCommandLine: dvips -P pdf test

Has anyone else noticed this problem and is there a fix?

Thanks.

8
  • 1
    With texlive2019 I get %%BoundingBox: 0 0 363 273 – samcarter_is_at_topanswers.xyz Mar 13 '19 at 9:15
  • 1
    try divps -t unknown ... – user2478 Mar 13 '19 at 10:11
  • 1
    that is not strange. It is a problem with the divps-config file from beamer/tikz or the config.ps file. It seems that they are different for TL and MikTeX – user2478 Mar 14 '19 at 6:49
  • 1
    @user41974 TL2019 is available as pre-test – samcarter_is_at_topanswers.xyz Mar 14 '19 at 8:58
  • 3
    I'm voting to close this question as probably caused by old texlive version – samcarter_is_at_topanswers.xyz Mar 21 '19 at 15:36