5

Why are some characters missing from rendered text? I am using XeLaTeX, the UCAS block (Unified Canadian Aboriginal Syllabics) of Unicode fonts and an installed font on my system.

  1. Some of the typed characters are not rendered.
  2. There seem to be hidden sequences in the actual code; I say that because when moving the cursor through the code with the arrow keys, there are specific places where several strikes are necessary. These are consistently in the same place and the same number of strikes to move the cursor. I was receiving the compilation error "��Text line contains an invalid character," until I backspaced over them. The code itself still looks exactly the same.

Here is what the code looks like:

\documentclass{article}

\usepackage{fontspec}
\setmainfont{Pitabek}            

\begin{document}

My name is Jayse Cardinal-Tahkiné.\\
ᒉᐦᔅ ᑳᕐᑏᓈᓪ ᓐᑎᔑᓂᐦᑳᔅ᙮ \\
ᐁ  is CANADIAN SYLLABICS  E

\end{document}

As you can see, the rendered code is missing several characters in the second line: ᒉᐦ ᑳᑏᓈ ᑎᔑᐦᑳ

rendered font

  • 1
    I don't have your font; with two other fonts I get this picture – egreg Jul 11 at 21:24
  • Thank you. So evidently this is a font-specific issue; I tried with another font (OskiEast) and the code rendered correctly. That begs the question: why would any unicode font would fail when the characters are part of the font? Will all fonts have to be put through some kind of rendering test prior to use? – Jayse Jul 11 at 21:47
  • one possibility is that the font is incomplete/bad. The other that you have two versions of the font - that can confuse xetex. – Ulrike Fischer Jul 11 at 21:52
5

I downloaded the pitabek.ttf font and tried the example also with other fonts having the glyphs for Canadian Aboriginal Syllabic.

\documentclass{article}

\usepackage{fontspec}
\setmainfont{Euphemia UCAS}
\newfontfamily{\djs}{DejaVu Sans}
\newfontfamily{\pita}{pitabek.ttf}[Path=./]
\begin{document}

My name is Jayse Cardinal-Tahkiné.\\
ᒉᐦᔅ ᑳᕐᑏᓈᓪ ᓐᑎᔑᓂᐦᑳᔅ᙮ \\
ᐁ  is CANADIAN SYLLABICS  E

\djs

My name is Jayse Cardinal-Tahkiné.\\
ᒉᐦᔅ ᑳᕐᑏᓈᓪ ᓐᑎᔑᓂᐦᑳᔅ᙮ \\
ᐁ  is CANADIAN SYLLABICS  E

\pita

My name is Jayse Cardinal-Tahkiné.\\
ᒉᐦᔅ ᑳᕐᑏᓈᓪ ᓐᑎᔑᓂᐦᑳᔅ᙮ \\
ᐁ  is CANADIAN SYLLABICS  E

\end{document}

This is the output I get:

enter image description here

The log file contains

Missing character: There is no ᔅ in font [./pitabek.ttf]/OT:script=latn;language=DFLT;!
Missing character: There is no ᕐ in font [./pitabek.ttf]/OT:script=latn;language=DFLT;!
Missing character: There is no ᓪ in font [./pitabek.ttf]/OT:script=latn;language=DFLT;!
Missing character: There is no ᓐ in font [./pitabek.ttf]/OT:script=latn;language=DFLT;!
Missing character: There is no ᔅ in font [./pitabek.ttf]/OT:script=latn;language=DFLT;!

and this explains the issue: the font doesn't have the required glyphs.

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.