1

I need to have a horizontal line inside a multicolumn cell. When the horizontal line is just in one cell this is without problems possible, when spanning, with multicolumn, over say 2 cells I get an error message:

! You can't use `\hrule' here except with leaders.
<argument> \hrule

l.22 \end{longtabu}

My MWE:

\documentclass[twoside]{book}

\usepackage{tabu}
\usepackage{longtable}

\begin{document}

\begin{longtabu}spread 0pt [c]{*{3}{|X[-1]}|}
\hline
Column 1&Column 2&Column 3 \\\cline{1-3}
Column 1&\hrule
&Column 3 \\\cline{1-3}
Column 1&Column 2&Column 3 \\\cline{1-3}
\end{longtabu}

\begin{longtabu}spread 0pt [c]{*{4}{|X[-1]}|}
\hline
Column 1&Column 2&Column 3 &Column4 \\\cline{1-4}
Column 1&\multicolumn{2}{l|}{\hrule
 }&Column4 \\\cline{1-4}
Column 1&Column 2&Column 3 &Column4 \\\cline{1-4}
\end{longtabu}

\end{document}

The resulting image (going in batchmode on error):

enter image description here

In the second row of the second table I would like a line in the combined columns 2 and 3 like shown in the first table in row 2 column2.

I use the tabu package, I know that there are some problems with this package but I use the older version of Tex Live and for the 2019 version I use the "saved" tabu package (and friends).

2

Please use \hrulefill instead of \hrule

\documentclass[twoside]{book}

\usepackage{tabu}
\usepackage{longtable}

\begin{document}

\begin{longtabu}spread 0pt [c]{*{3}{|X[-1]}|}
\hline
Column 1&Column 2&Column 3 \\\cline{1-3}
Column 1&\hrule
&Column 3 \\\cline{1-3}
Column 1&Column 2&Column 3 \\\cline{1-3}
\end{longtabu}

\begin{longtabu}spread 0pt [c]{*{4}{|X[-1]}|}
\hline
Column 1&Column 2&Column 3 &Column4 \\\cline{1-4}
Column 1&\multicolumn{2}{c|}{\hrulefill} &Column4 \\\cline{1-4}
Column 1&Column 2&Column 3 &Column4 \\\cline{1-4}
\end{longtabu}

\end{document}

enter image description here

  • 1
    My problem is nor getting ride of the message but that I cannot give a \hrule inside a \multicolumn and I need to have a horizontal line here. Just removing the \hrule leaves still the missing line problem. Note: inside the table \hline doesn't work at all – albert Aug 29 '19 at 11:54
  • 1
    @albert Refer the updated answer... – MadyYuvi Aug 29 '19 at 11:58
  • Small understatement, this is much better. – albert Aug 29 '19 at 12:02
  • I had to post a follow up question: interaction between \usepackage[table]{xcolor} and \hrulefill (tex.stackexchange.com/questions/506221/…) – albert Aug 29 '19 at 12:45
  • Fine, its fine to go with a new question, but accept this answer is helpful for this question... – MadyYuvi Aug 29 '19 at 12:56

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.