2

I seem to be missing some fonts since the Catalina update.

Minimal failing example:

\documentclass{article}
\usepackage{newpxtext}
\usepackage[T1]{fontenc}

\begin{document}
Error at footnote number here.\footnote{Error just now.}
\end{document}

Output:

This is pdfTeX, Version 3.14159265-2.6-1.40.20 (TeX Live 2019) (preloaded format=pdflatex)
 \write18 enabled.
entering extended mode
(./test.tex
LaTeX2e <2019-10-01> patch level 1
(/usr/local/texlive/2019/texmf-dist/tex/latex/base/article.cls
Document Class: article 2019/08/27 v1.4j Standard LaTeX document class
(/usr/local/texlive/2019/texmf-dist/tex/latex/base/size10.clo))
(/usr/local/texlive/2019/texmf-dist/tex/latex/newpx/newpxtext.sty
`newpxtext' v1.321, 2017/08/18 Text macros taking advantage of TeXGyre Pagella 
and its extensions (msharpe)
(/usr/local/texlive/2019/texmf-dist/tex/latex/fontaxes/fontaxes.sty)
(/usr/local/texlive/2019/texmf-dist/tex/latex/xkeyval/xkeyval.sty
(/usr/local/texlive/2019/texmf-dist/tex/generic/xkeyval/xkeyval.tex
(/usr/local/texlive/2019/texmf-dist/tex/generic/xkeyval/xkvutils.tex
(/usr/local/texlive/2019/texmf-dist/tex/generic/xkeyval/keyval.tex))))
(/usr/local/texlive/2019/texmf-dist/tex/latex/etoolbox/etoolbox.sty)
(/usr/local/texlive/2019/texmf-dist/tex/latex/base/fontenc.sty
(/usr/local/texlive/2019/texmf-dist/tex/latex/base/t1enc.def))
(/usr/local/texlive/2019/texmf-dist/tex/latex/base/textcomp.sty
(/usr/local/texlive/2019/texmf-dist/tex/latex/base/ts1enc.def
(/usr/local/texlive/2019/texmf-dist/tex/latex/base/ts1enc.dfu))))
(/usr/local/texlive/2019/texmf-dist/tex/latex/base/fontenc.sty
(/usr/local/texlive/2019/texmf-dist/tex/latex/base/t1enc.def))
(/usr/local/texlive/2019/texmf-dist/tex/latex/newpx/t1zpltlf.fd)
No file test.aux.
(/usr/local/texlive/2019/texmf-dist/tex/latex/base/ts1cmr.fd)
(/usr/local/texlive/2019/texmf-dist/tex/latex/newpx/t1zplsups.fd) [1{/usr/local
/texlive/2019/texmf-var/fonts/map/pdftex/updmap/pdftex.map}] (./test.aux)
kpathsea: Running mktexpk --mfmode / --bdpi 600 --mag 0+480/600 --dpi 480 zplsups-Regular-t1
mktexpk: don't know how to create bitmap font for zplsups-Regular-t1.
mktexpk: perhaps zplsups-Regular-t1 is missing from the map file.
kpathsea: Appending font creation commands to missfont.log.
 )
!pdfTeX error: /Library/TeX/texbin/pdflatex (file zplsups-Regular-t1): Font zpl
sups-Regular-t1 at 480 not found
 ==> Fatal error occurred, no output PDF file produced!

I've manually checked /usr/local/texlive/2019/texmf-var/fonts/map/pdftex/updmap/pdftex.map and the font is indeed missing from the mapping file. However if I locate it on my system I can find it:

$ locate zplsups
/usr/local/texlive/2019/texmf-dist/fonts/tfm/public/newpx/zplsups-Bold-ly1.tfm
/usr/local/texlive/2019/texmf-dist/fonts/tfm/public/newpx/zplsups-Bold-ot1.tfm
/usr/local/texlive/2019/texmf-dist/fonts/tfm/public/newpx/zplsups-Bold-t1.tfm
/usr/local/texlive/2019/texmf-dist/fonts/tfm/public/newpx/zplsups-BoldItalic-ly1.tfm
/usr/local/texlive/2019/texmf-dist/fonts/tfm/public/newpx/zplsups-BoldItalic-ot1.tfm
/usr/local/texlive/2019/texmf-dist/fonts/tfm/public/newpx/zplsups-BoldItalic-t1.tfm
/usr/local/texlive/2019/texmf-dist/fonts/tfm/public/newpx/zplsups-Italic-ly1.tfm
/usr/local/texlive/2019/texmf-dist/fonts/tfm/public/newpx/zplsups-Italic-ot1.tfm
/usr/local/texlive/2019/texmf-dist/fonts/tfm/public/newpx/zplsups-Italic-t1.tfm
/usr/local/texlive/2019/texmf-dist/fonts/tfm/public/newpx/zplsups-Regular-ly1.tfm
/usr/local/texlive/2019/texmf-dist/fonts/tfm/public/newpx/zplsups-Regular-ot1.tfm
/usr/local/texlive/2019/texmf-dist/fonts/tfm/public/newpx/zplsups-Regular-t1.tfm
/usr/local/texlive/2019/texmf-dist/tex/latex/newpx/ly1zplsups.fd
/usr/local/texlive/2019/texmf-dist/tex/latex/newpx/ot1zplsups.fd
/usr/local/texlive/2019/texmf-dist/tex/latex/newpx/t1zplsups.fd
/usr/local/texlive/2019/texmf-dist/tex4ht/ht-fonts/alias/t1fonts/zplsups-Bold-t1.htf
/usr/local/texlive/2019/texmf-dist/tex4ht/ht-fonts/alias/t1fonts/zplsups-BoldItalic-t1.htf
/usr/local/texlive/2019/texmf-dist/tex4ht/ht-fonts/alias/t1fonts/zplsups-Italic-t1.htf
/usr/local/texlive/2019/texmf-dist/tex4ht/ht-fonts/alias/t1fonts/zplsups-Regular-t1.htf

I tried reinstalling newpx, newtx, and tex-gyre packages via Tex-Live Utility, but it didn't change anything.

Any idea how I get that font back into my mapping file?

  • Catalina has nothing to do with this. The newpx fonts underwent a major upgrade and apparently the maintainer forgot to add the needed map entries for the zplsups fonts. – egreg Oct 18 at 21:56
  • I filed a bug report to the package author. – egreg Oct 18 at 22:18
  • Ah, it was just a timing coincidence then. Thanks for the workaround :) – Lars Kroll Oct 18 at 23:23
4

The distributed newpx.map file misses the entries for the zplsups family of fonts, which is a bug in the last upgrade of the newpx suite.

For the time being, until the bug is fixed, you can use the defaultsups option:

\documentclass{article}
\usepackage[T1]{fontenc}
\usepackage[defaultsups]{newpxtext}

\begin{document}
No error at footnote number here.\footnote{No error.}
\end{document}

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.